Huisartsenpraktijk Ühl-Jonker - Apeldoorn

In het kort:
- Keelpijn gaat meestal vanzelf over binnen 10 dagen.
- Een verkoudheidsvirus is vaak de oorzaak.
- Regelmatig iets drinken, zoals koud water, kan de pijn verzachten.
- Ook op iets zuigen (dropje/zuurtje) kan de pijn verzachten.
- Neem bij heftige pijn genoeg paracetamol op vaste tijden. Antibiotica hebben bij keelpijn meestal geen zin. Bovendien hebben ze nadelen.

Wat is keelpijn?

Iedereen heeft weleens keelpijn. Het varieert van alleen maar een vervelend gevoel, tot heftige pijn met moeilijk kunnen slikken of praten. Vaak gaat keelpijn samen met verkoudheid. Bij een ontsteking is het achter in uw keel meestal flink rood. Soms zijn er wittige plekken of dik slijm te zien. De klieren in uw hals kunnen opgezet en gevoelig zijn. U kunt ook koorts krijgen.

Hoe ontstaat keelpijn?

Meestal komt keelpijn door een verkoudheidsvirus. Keelpijn door een bacterie komt minder vaak voor. Van de 100 mensen die met keelpijn bij de huisarts komen hebben er ongeveer 2 keelpijn door het Pfeiffervirus. Nog minder vaak komt keelpijn door een soa. Verder kan keelpijn ontstaan door andere oorzaken, zoals roken, veel keelschrapen, veel schreeuwen en droge lucht inademen. Het komt ook voor dat een vergrote schildklier keelpijn geeft.

Kan keelpijn kwaad?

Keelpijn is vervelend, maar kan zelden kwaad. Het gaat meestal binnen 10 dagen vanzelf over. Als u uw keel voortdurend belast door roken, zingen, schreeuwen of veel praten, kan keelpijn wel eens langer duren.

Wat kunt u zelf doen aan keelpijn?
Regelmatig iets drinken, zoals koud water, kan de pijn verzachten.
Ook kunt u proberen of op iets zuigen, zoals een dropje of zuurtje, de pijn verzacht.
De keelontsteking gaat er trouwens niet eerder van over.
Speciale zuigtabletten zijn niet nodig. De meeste zuigtabletten helpen wel tegen de klachten, maar het is onbekend of ze beter helpen dan op iets anders zuigen, zoals een dropje. Ze zijn wel duurder.
In sommige zuigtabletten zitten NSAID's (zoals flurbiprofen). Dit zijn pijnstillers die u niet zomaar onbeperkt kunt slikken. Ze hebben ook bijwerkingen. Daarom raden we gebruik van zuigtabletten met NSAID's af. Kijk op de verpakking om te controleren wat er in een zuigtablet zit.
Gun uzelf rust als u voelt dat u dat nodig heeft. Zeker als u koorts heeft en u zich niet lekker voelt.
Geef uw stem rust, dus praat zo weinig mogelijk. Als u wel praat, praat dan gewoon en ga niet fluisteren.

Medicijnen bij keelpijn (volwassenen)

Tegen de pijn kunt u paracetamol nemen. Slik de paracetamol op vaste tijden. Heeft u veel pijn, neem dan 4 keer per dag 2 tabletten van 500 mg. Als slikken erg pijnlijk is, vraag dan om oplostabletten of paracetamoldrank. Lees meer bij paracetamol.

Als paracetamol in die hoeveelheid niet helpt, kunt u een NSAID (naproxen, ibuprofen of diclofenac) proberen. Let op: NSAID’s zijn goede pijnstillers maar ze geven regelmatig vervelende bijwerkingen. Ze kunnen ernstige maagklachten geven en de werking van andere medicijnen beïnvloeden. Bent u ouder dan 60 jaar? Heeft u maag-, darm-, hart-, vaat- of nierproblemen? Gebruikt u medicijnen? Of heeft u ooit een allergische reactie gehad na een NSAID? Overleg dan eerst met uw huisarts of apotheker voordat u een NSAID gebruikt. Lees meer bij NSAID's.

Antibiotica hebben bij keelpijn meestal geen zin. Ook niet als de keelpijn door een bacterie komt.
Bij een ontsteking door een virus werken antibiotica niet. Een ontsteking door een virus gaat bijna altijd vanzelf over.
Ook een gewone keelontsteking door een bacterie, geneest bijna altijd vanzelf. Antibiotica slikken geeft maar een halve dag korter klachten dan de ontsteking vanzelf over laten gaan. Het voordeel is dus maar een halve dag. De nadelen van antibiotica zijn de risico's op bijwerkingen, allergische reacties en bacteriën die ongevoelig worden voor antibiotica.

Bel uw huisarts in een van deze situaties:
U bent benauwd.
U heeft een piepende of gierende ademhaling.
Drinken of slikken gaat niet meer.
U gaat kwijlen.
U kunt uw mond niet goed meer open doen.
U wordt steeds zieker.
U heeft klachten aan een kant van uw hoofd (zoals oorpijn).

Bel ook:
als u een chronische ziekte heeft of vaste medicijnen gebruikt (uw weerstand kan dan lager zijn);
als u twijfelt of u veilig een NSAID kunt gebruiken;
als u na 3 dagen nog koorts heeft;
als de keelpijn langer duurt dan 10 dagen.

Wanneer er andere verschijnselen zijn waarover u zich zorgen maakt, overleg dan ook met uw huisarts.

Bron: thuisarts.nl